A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 04. december 2023

Lånio logoDerfor kan du stole på Samlelaan.net

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge.

Guide til dine fordele og ulemper ved at samle dine lån

Danmark er det land i hele EU, hvor husholdningernes gæld er størst, ifølge OECD's statistik om Household debt. Denne gæld indebærer både realkreditlån, billån, kreditkortlån, SU-lån og usikrede lån som forbrugslån. Nogle danskere er ikke i stand til at betale af på deres gæld. De er derfor tvungede til at søge andre muligheder i stedet for at kaste penge efter et stadigt voksende gældsbjerg.

Samlelån er en af de muligheder. Med dette lån kan du samle forbrugslån og kombinere dine eksisterende usikrede lån til et enkelt lån med én lavere rente og én lavere månedlig ydelse. Selvom det lyder som en idéel løsning, er der både fordele og ulemper ved at samle din gæld.

I denne artikel vil vi gennemgå alle fordele og ulemper, så du kan blive afklaret om, hvorvidt et samlelån er den rigtige løsning for dig.

Alle fordele og ulemper ved samlelån

Væsentlige fordele ved samlelån

Gældskonsolidering er ofte den mest effektive og besparende måde at komme af med din gæld. Herunder går vi i dybden med fordelene og giver dig en uddybende forklaring.

1. Reducering af dine månedlige ydelser

Når du tager et samlelån, samler du alle dine månedlige ydelser til én samlet månedlig ydelse. Alt efter hvor mange og store du vil samle, kan du spare mellem et par hundrede kroner til flere tusinde kroner hver måned.

2. Lavere rente

Den lavere månedlig ydelse bliver til dels gjort mulig, da du ved at samle dine lån ofte vil få tilbudt en lavere rente. Med et samlelån kan du få en bedre rente, fordi du tager et større lån.

Hvis du før betalte af på tre forskellige lån med renter på henholds 12%, 13% og 15%, og du med et samlelån kan få en rente på 9%, kan du se frem til en stor besparelse både hver måned, men også til slut når du har indfriet hele din gæld.

Jo bedre en kreditvurdering banker kan lave af dig, jo bedre en rente kan du få tilbudt. Vi har desuden lavet en undersøgelse af det billigste samlelån, hvor vi har undersøgt 15 låneudbyderes samlelånsvilkår.

3. Forbedret økonomisk overblik

Med et samlelån vil du få et bedre overblik over din økonomi, fordi du ikke længere skal bekymre dig om forskellige lånevilkår og betalingen af flere månedlige ydelser.

Du vil få en fast månedlig betaling, som du kan tilføje til Betalingsservice. Du ved derfor altid præcis, hvor meget du skal sætte til side for at kunne betale af dit samlelån.

4. Hurtigere indfrielse af gæld

Et samlelån kan hjælpe dig med at indfri din gæld hurtigere, især hvis du har en stor eksisterende gæld. Løbetiden på dit lån afgør for det første, hvornår du er færdig med at betale af på dit lån og for det andet, hvor stor din månedlig ydelse vil være.

Hvis du skruer op for din månedlige ydelse og afdrager mere på dit lån, vil du hurtigere blive gældfri. Hvis du skruer ned for din månedlige ydelse, vil du skulle bruge flere måneder på at betale til din gæld.

Du kan altid indfri det fulde samlelån uden gebyr.

5. Få en bedre kreditværdighed

Selvom et samlelån kan sænke dit kreditværdighed lidt til at starte med, fordi du optager et stort lån, vil det på sigt forbedre din kreditværdighed, fordi du har større chance for at betale dine månedlige ydelser til tiden.

Væsentlige ulemper ved at samlelån

Efter vi nu har gennemgået hvorfor et samlelån kan være en rigtig god løsning, er det også på sin plads at beskrive de ulemper, du skal overveje inden du tager et samlelån.

Husk altid, at få råd og vejledning fra en ekstern ekspert, når du skal optage et større lån, så du er sikker på, at du vælger er lån der passer til din økonomi.

1. Alvorlige konsekvenser, hvis du ikke overholder låneaftalen

Et samlelån er et lån på lige fod med andre usikrede lån. Det betyder, at du vil skulle betale strafrenter, hvis du ikke overholder de lånevilkår, som du har skrevet under på.

Hvis du ikke betaler dine regninger til tiden, kan du risikere at ende i RKI.

2. Der kan være et dyrt opstartsgebyr

Hvis du optager et større lån, skal du ofte betale et stiftelsesgebyr. Det er et gebyr, du betaler for at stifte lånet, og det ligger oftest på 2% af lånebeløbet. Hvis du har planer om at optage et samlelån på 400.000 kr., kan du derfor godt regne med at skulle betale 8.000 kr. i stiftelsesomkostning.

På grund af dette skal du være sikker på, at din samlede besparelse ved at konsolidere din gæld er større end det gebyr, du skal betale for at stifte lånet.

3. Et samlelån er ingen garanti for, at du ikke kan ende i gæld igen

Selvom du kan læse om mange positive erfaringer og fordele ved samlelån, er det ikke en garanti for, at du ikke senere vil kunne endnu i gæld igen. Derfor skal du overveje, hvilken adfærd førte til at du i første omgang fik flere gældsposter. På den måde kan du i fremtiden undgå at gå i samme spor og ende i samme situation.

Du kan lave et realistisk budget, så du har en bedre indsigt i, hvor mange penge du har til overs hver måned, og hvordan du kan fordele dine penge på de forskellige poster. Hertil kan vi også anbefale dig at oprette en “nødsituationsopsparing”, så du har penge til de uforudsete udgifter som en gang imellem dukker op.

Kan et samlelån betale sig for dig?

Inden du underskriver en låneaftale, skal du undersøge alle dine eksisterende lån. Du skal kigge på:

  • Hvad du betaler i månedlige ydelser
  • Hvor lang løbetid der er på dine lån
  • Hvor store dine resterende kreditomkostninger er.

Når du har fundet ud af ovenstående, kan du sammenligne med et tilbud på et samlelån. Hvis du gerne vil se en mere detaljeret plan for, hvordan et samlelån kan forbedre din økonomi, kan du bruge vores beregner i toppen af siden. Du kan også læse vores indlæg: Hvordan fungerer et samlelån? for at få svar på, hvordan det rent faktisk fungerer, når du samler flere lån til ét.

Husk at overveje, hvad der er skyld i, at du er endt i en situation, hvor du har flere lån, så du i fremtiden kan undgå at ende i samme situation igen. Det kan føles som en stor lettelse at genvinde sit økonomiske overblik med et samlelån, men det vil ikke løse dit problem, hvis du generelt bruger flere penge end du tjener, eller dit budget ikke er realistisk.

Et samlelån er en fordelagtig løsning for folk, der har brug for at forenkle deres gældssætning eller folk med en god kreditvurdering som kan få en lav rente. Dog skal du også sørge for, at du har en god plan for, hvordan du vil afbetale dit nye lån og undgå at stifte ny gæld.

Her på Samlelaan.net kan du få tilbud på samlelån op til 400.000 kr. Du kan her læse mere om de forskellige lånebeløb og låneudbydere.

Indhent tilbud på samlelån nu Det tager kun 2 minutter
Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.