Hvorfor kan jeg ikke få et samlelån?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret: 31. maj 2023

Årsager til afslag på samlelån

Har man fået afslag på at kunne få et samlelån, kan der være en række grunde bag. Det er ikke alle banker, der medsender en afslagsbegrundelse, når de siger nej til at låne, men der findes en række generelle grunde til afslag.

Denne side gennemgår de typiske grunde bag afslag på samlelån, og kommer til sidst med nogle bud på hvad du kan gøre, for at blive godkendt til samlelån.

Der kan være flere årsager til at du ikke kan godkendes til samelån. Herunder har vi listet de typiske årsager til at du kan få afslag på samlelån.

Høje krav til kreditvurdering

Finanstilsynet har de senere år indført højere krav til kreditvurdering, som gør, at det for mange er blevet sværere at låne penge. På den ene side sikrer det nogle mod at optage lån, de ikke har råd til. På den anden side kan det ramme nogle, der egentlig har mulighed for at tilbagebetale lånet, men bliver screenet fra, da nåleøjet er blevet lidt mindre.

For høj gældsfaktor

Når banken foretager en kreditvurdering, vil de se på din gældsfaktor. Din gældsfaktor er forholdet mellem din gæld og din årlige bruttoindkomst og udregnes ved at dividere ens samlede gæld med ens bruttoindkomst på et år. Har man en samlet gæld på 200.000 og en årlig bruttoindtægt på 300.000, har man dermed en gældsfaktor på 0.666.

Hvilken gældsfaktor banken tillader varierer fra pengeinstitut til pengeinsititut. Gældende for alle banker er det, at man tillader en lidt højere gældsfaktor (ca. 1), hvis man ejer en bil og en betydeligt højere gældsfaktor, hvis man ejer et hus (ca. 3,5 til 4).

En grund, der ofte vil lægge bag et afslag på et samlelån, er at man, ifølge bankens kreditvurdering, har en for høj gældsfaktor.

For lavt rådighedsbeløb

Når man søger om et samlelån, vil alle banker foretage en kreditvurdering, hvor der bliver kigget på en række faktorer, som tilsammen fortæller banken, om din økonomi er sund nok, til at de vurderer, at det er en god idé at låne dig penge. Et af de parametre de kigger på, er rådighedsbeløb, altså hvor mange penge du har tilbage om måneden, efter alle faste udgifter er betalt.

Ansøger lever ikke op til standardkrav

Der er nogle få krav man skal leve op til for at kunne låne penge. Man skal være over 18 år, være bosat i Danmark og så må man ikke være registreret i RKI, registeret for dårlige betalere.

Krav til at få samlelån
  • Du skal være 18 år
  • Du skal have dansk bopælsadresse
  • Du må ikke være registreret i RKI

3 ting du kan gøre for at blive godkendt til samlelån

Hvis du er blevet afvist til samlelån eller frygter at blive det, er der en række ting du kan gøre, for øge chancen for at blive godkendt. Vi har listet de væsentligste op, i afsnittet herunder.

1. Ansøg om samlelån med en medansøger

Har man lav eller svingende indtægt, vil man ofte have svært ved at få lov til at låne. Særligt når det gælder større beløb, hvor også folk med fine indtægter kan blive afvist, hvis de søger alene. Man kan derfor med fordel ansøge om at låne med en medansøger.

Søger du om at låne med en medansøger, vil det både være din økonomi og medansøgers økonomi, der tæller med i kreditvurderingen. Dermed øges sandsynligheden for, at banken godkender lånet.

Søger man om penge som man skal bruge med en anden person, eksempelvis sin partner, vil det langt oftest være en god idé, at søge med en medansøger.

Når man søger lån med en medansøger, skal man dog altid være bevidst om, at en medansøger også er medansvarlig for at få tilbagebetalt lånet. Kan låntageren ikke betale tilbage, kan banken opkræve gælden fra medansøger.

2. Forøg dit rådighedsbeløb

Ens rådighedsbeløb er som nævnt det beløb, der er tilbage på kontoen, når de faste udgifter er betalt. Har du et for lavt rådighedsbeløb til at kunne få et samlelån, kan du med fordel tænke i at nedbringe faste udgifter.

Det kan man gøre ved at gennemgå ens samlede udgifter og lave et budget, hvor man samtidig tager handling og fjerner unødige udgiftsposter. Mange bliver overraskede over hvor mange penge de bruger på forskellige abonnementer eller andre ting, der relativt let kan skæres fra.

3. Opfyld bankernes standardkrav

Har man fået afslag på baggrund af, at man ikke har bopæl i Danmark, er registreret i RKI eller er under 18 år gammel, skal alle de forhold, der ligger bag afslaget ændre sig, før man kan blive godkendt til et samlelån.

Har man fået afslag fordi man er registreret i RKI, vil man muligvis kunne få et lån med en medansøger, hvis medansøger har en sundere økonomi. Dog vil vi altid anbefale at du kommer ud af RKI før du stifter gæld.