Samlelån trods RKI - Kan jeg det?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 7 min.
Opdateret: 31. oktober 2022

Lånio logoDerfor kan du stole på Samlelaan.net

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge.

Derfor er det ikke muligt at få samlelån trods RKI

RKI er et register over låntagere, der har misligholdt sin gæld, og dermed står registreret som dårlig betaler. En RKI registrering besværliggør dine muligheder for at låne penge gennem banker og online låneudbydere. Derfor kan du som udgangspunkt ikke låne penge, når du står i RKI.

Står du registreret i RKI, skyldes det, at du har misligholdt gæld, som du stadig ikke har afdraget færdigt. Når du ansøger om et lån, er det en fast procedure for låneudbyderne at tjekke din status i registeret, før de godkender din låneansøgning.

I denne artikel giver vi vores bedste råd til, hvordan du hurtigt kan komme ud af RKI, og få mulighed for at låne penge gennem vores samarbejdspartnere. Vi vejleder dig desuden i, hvordan du kan tjekke, om du er i RKI og hvilke lånemuligheder du muligvis har til trods.

For stor risiko ved samlelån trods RKI

For lånevirksomhederne er en RKI-registrering en indikator for, at du ikke er i stand til at overholde den afdragsordning, du indgår med dine kreditorer. Dermed tør de fleste låneudbydere ikke at låne penge til personer, som er RKI-registreret. Ligeledes vil virksomheder være tilbageholdende med at tilbyde dig et samlelån.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån betyder, at låneudbyderen indfrier al din gæld hos dine kreditorer, og samler det i et nyt lån, således at du kun har én kreditor. Processen vil naturligvis anses som værende risikabel for låneudbyderen, hvis du før har vist, at du ikke overholder dine afdragsordninger.

Som udgangspunkt er det altså ikke muligt at få et samlelån, når du er registreret i RKI. I stedet bør du undersøge, hvordan du kan komme ud af RKI, hvorefter et samlelån kan være attraktivt for dig. Der er flere fordele ved samlelån og ved kun at have én kreditor, såsom hurtigere afvikling og lavere renter.

Om hvorfor folk bliver registreret i RKI

Den generelle samfundsøkonomi spiller i stor stil ind på antallet af registreringerne i RKI, og på toppen af en periode hvor der ikke har været mulighed for at bruge penge for ferier, kulturliv, byture samt behovet for nyt tøj ikke har været det samme, samt udbetaling af feriepenge, er det vores formodning at flere har brugt penge på at nedbringe gæld og hermed også antallet af RKI registreringer. De ændrede regler indenfor forbrugslån har formodentlig ført til stop for optagelse af nye lån, men ikke til færre registreringer.


Bo Rasmussen
Skrevet af Bo Rasmussen, Nordisk Chief Customer Officer
Bo Rasmussen er Chief Customer Officer & Interim Nordic Market President hos Experian.dk og dermed ansvarlig for Experians kunder i Norden. Experian.dk er et register og database over såkaldte dårlige betalere - bedre kendt som RKI. Bo Rasmussen er uddannet ved Henley Business School i UK og har bidraget til Lånio.dk med hans viden om tendenser og udvikling af RKI registrerede i Danmark.

3 steps: Sådan kommer du ud af RKI

Når en virksomhed får dig registreret i RKI, vil denne registrering automatisk udløbe efter fem år. Det giver dog ikke mening blot at vente på, at registreringen udløber. Har du flere kreditorer, til hvem du har misligholdt gæld, kan du være registreret flere gange, og dermed have forskellige “udløbsdatoer”.

Desuden fjerner det ikke din gæld, som låneudbyderen har ret til at forsøge at inddrage. Har RKI-registreringen ikke fået dig til at afdrage din gæld, vil det naturlige næste skridt være retssag og/eller foged. Derfor vil det altid være vores anbefaling, at du får betalt din gæld så hurtigt som muligt. Herunder følger vores råd til, hvordan du kan gøre det.

1. Lav en tilbagebetalingsplan

En tilbagebetalingsplan er et godt værktøj, når du ønsker at komme din gæld til livs, så du i fremtiden kan tage lån eller samlelån trods tidligere RKI-registrering. Planen er nemlig et struktureret overblik på, hvordan, hvornår og hvor hurtigt du kan betale af på gælden.

For at lave en god tilbagebetalingsplan, skal du have styr på;

  • hvor mange penge du skylder
  • rentesatsen
  • hvor meget du kan betale af hver måned

Tag et kig på din privatøkonomi, for at finde ud af hvor meget, du kan afdrage hver måned. Husk at tage højde for alle dine udgifter inklusiv de uforudsigelige. Husk desuden at tage højde for måneder, hvor din privatøkonomi kan svinge - eksempelvis de måneder, hvor du skal betale el-regninger, licens og lignende.

Hvis du i fremtiden ønsker et samlelån trods du lige nu står registreret i RKI, skal du selvfølgelig prioritere tilbagebetalingen af din gæld så højt som muligt. Dog skal din tilbagebetalingsplan være realistisk, så du ikke igen misligholder de aftaler, du indgår med dine kreditorer.

2. Indgå aftaler med dine kreditorer

Mange ved ikke, at de kan forhandle med deres kreditorer, men det er faktisk en mulighed. Kreditorernes mål er, at få så meget af gælden tilbagebetalt. Derfor kan de være villige til at fjerne rentetilskrivninger eller nedskrive den samlede gæld, mod at du kan tilbagebetale hurtigere.

3. Bed dine kreditorer om at fjerne dig fra RKI

Når du har betalt din gæld til dine kreditorer, er det deres opgave at bede Experian om at fjerne dig fra RKI-registeret. Denne procedure er yderst vigtig for dig, så du igen har muligheden for at optage lån og samlelån trods tidligere RKI-registrering. Dog kan det være nemt for virksomhederne at glemme. Derfor bør du huske at følge op på virksomhederne, når du har betalt din gæld til dem.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er i RKI?

RKI-registeret er ejet af virksomheden Experian. Det er kun Experians kunder, som kan få dig registreret som dårlig betaler. Sker det, vil Experian give dig besked via brev. Du modtager besked hver gang, du bliver registreret - også hvis du er at finde i RKI i forvejen.

Har du mistet overblikket, eller er du i tvivl, om du stadig står registreret, skal du vide, at du altid har ret til aktindsigt. Dermed kan du blot logge ind i Experians register med dit NemID/MitID, og se, om du er registreret. Dog kan der være omstændigheder, som gør, at du ikke kan logge ind. Det gør sig gældende hvis;

  • du har status som værende forsvundet
  • du har status som værende uden fast bopæl
  • du har adresse i udlandet

I så fald skal du i stedet tage kontakt til Experian.

Lånemuligheder trods RKI

Hos Samlelaan.net har vi ikke nogen samarbejdspartnere, som tilbyder lån trods RKI. Ligeledes er det ikke vores anbefaling, at du optager nye lån hos online låneudbydere og banker, hvis du allerede har misligholdt gæld. Til gengæld hjælper vi dig gerne med at indhente tilbud på lån eller samlelån, så snart du ikke længere er at finde i RKI-registeret.

Samlelaan.net anbefaler: Lån med omtanke

Vi anbefaler altid at du låner med omtanke ved at overveje din situation og muligheder grundigt, før du tager et lån.

Vi fraråder desuden at du optager yderligere gæld, så længe du er registreret i RKI.

Læs mere i denne guide om, hvordan du kan opnå en bedre økonomi og kommer ud af RKI

Lån hos private relationer

For at blive hurtigt fri for registreringen som dårlig betaler, må du betale din gæld tilbage. Måske har du personer i din nære omgangskreds, som kan afbetale gælden på dine misligholdte lån, hvorefter du stifter et privat lån hos dem. Således kan du undgå løbende tilskrivning af renter, og samtidig kan du blive fjernet fra RKI.

Få et samlelån trods tidligere RKI registrering

Når du har afviklet de lån, som har bragt dig i Experians register, og sikret, at du er fjernet herfra, er der ikke noget der forhindrer dig i at ansøge om et samlelån. Ved at samle dine lån hos én udbyder, kan du opnå en lavere månedlig rente og i mange tilfælde spare flere tusinde kroner. Du øger chancen for at finde det billigste samlelån når du sammenligner flere tilbud.

Hos Samlelaan.net samarbejder vi med lånemarkedets bedste udbydere af samlelån. Udfyld vores låneformular i dag, og modtag lånetilbud fra flere førende banker, der kan samle forbrugslån og andet gæld hos en kreditorer. Husk på, at Samlelaan.net er en gratis sammenligningstjeneste, og at alle tilbud du modtager er 100% uforpligtende.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.